Únor 2008

Druhy ořechů

24. února 2008 v 0:44 | Silencia |  Zajímavosti a zjištění
Ořechy jsou někdy pěkně tvrdým oříškem k rozlousknutí. Doslova. Mají tvrdou skořápku a podle druhu ořechu uvnitř ukrývají jádra různé velikost, chuti i tvarů. Jsou vyhledávanou pochoutkou, jsou oblíbené samotvné, ale používají se také do těst moučníků, náplní a krémů, ale i rozemleté na posypání ovocných pohárů, zmrzliny a podobně. Jsou také důležité pro naše zdraví - obsahují například vitaminy skupiny B, vitamin E, minerály - vápník, hořčík, draslík, lecitin, železo, selen a zinek.
K nejznámějším ořechům u nás patří:
  • Vlašské ořechy - byly oblíbené už ve starověku. Z Evropy a Asie se rozšířily do celého světa. Skořápku lze rozlousknout na dvě poloviny, uvnitř najdeme rozpůlená silná laločnatá jádra. Jsou vhodná do těsta i na zdobení, přidávají se také do sýrů.
  • Lískové ořechy - mají uvnitř po otevření jen jedno jádro. Mleté jsou výborné do těsta, jedí se přímo, bývají součástí müsli, ale čerstvé se dávají i do salátů.
  • Mandle - jsou vynikající přírodní, ale také pražené a solené. V některých zemích je přidávají i do salátů a pikantních omáček, do rýže i k masu. Vylepšují se jimi moučníky.
  • Kešu - velmi chutná, sladce kořenité oříšky jsou nezbytnou součástí indické kuchyně. Používají se tam pražené k masitým pokrmům, ale i k zahuštění omáček. Vynikající jsou samotné.
  • Para - jejich domovem jsou tropické pralesy Jižní Ameriky. Jedí se přímo nebo se přidávájí do moučníků.
  • Pistácie - dodávají znamenitou chuť a barvu mnoha moučníkům, zmrzlině a náplním. Oblíbené jsou solené. Říká se jim též rajské oříšky císařů.
  • Kokos - po propíchnutí ořechu vytéká osvěžující kokosové mléko. Pochoutkou je čerstvá dužina, sušená se konzumuje nakrájená na plátky, kostičky, do moučníků i na jejich ozdobení se používá strouhaný a mletý kokos.
  • Burské ořechy (arašídy) - jsou podávány přírodní a solené, jsou vhodné i do různých jídel. Výborné je také arašídové máslo.